JariSotka O tempera, O mores - Elämän ja alati muuttuvan maailman ihmettelyä

Valkoinen heteromies ja Metoo -kampanja

  • Valkoinen heteromies ja Metoo -kampanja

Viime vuosien lehtijutuissa on yhä useammin esiintynyt karkeita yleistyksiä siitä, miksi naiset ovat älykkäämpiä kuin miehet ja kuinka miehet ovat emotionaalisesti kykenemättömiä luolamiehiä, joilta ei voi paljoa odottaakaan.

Metoo -liikkeen myötä myös muutkin kuin feministit katsovat nyt oikeudekseen leimata meidät kaikki sovinistisiksi ahdistelijoiksi, jotka tietysti käyttävät asemaansa ja (nuoria) naisia hyväkseensä. Tällaisia miehiä on toki joukossamme, mutta ei kuitenkaan enemmistönä, joka oikeuttaisi meidän kaikkien leimaamiseen.

Kukaan ei ota vakavasti meidän keski-ikäisten, valkoisten, kokolihaa syövien heteromiesten elämäntuskaa, eli setä-miesten. Kun kaikki maailman synnit ja vääryydet ristiretkistä Hitleriin ja Trumpiin ovat kollektiivisesti meidän syytä. Olen yrittänyt pitää tätä kohta vähemmistöksi muuttuvan kansanosan elämäntuskaa esillä, mutta ajatuksiini suhtautuminen on vaihdellut epäuskosta hyväntahtoisiin hymähdyksiin. Yritän kuitenkin tässä hieman avata tätä asiaa ihan asiaperäisillä argumenteilla.

En usko, että kumpikaan sukupuoli on toistaan älykkäämpi. En myöskään suostu myöntämään sitä, että naiset olisivat luonnostaan älykkäämpiä kuin miehet, kumpaankin sukupuoleen mahtuu sekä hyvin älykkäitä että tyhmiä yksilöitä.

ISIEMME SYNNIT

Miehet ovat olleet hallitsevana luokkana yhteiskunnallisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa. Tähän ovat vaikuttaneet historialliset ja kulttuurilliset syyt, missä uskonnollakin on ollut oma osansa. Pojat on laitettu opiskelemaan ja tyttöjä on lähinnä valmisteltu kodin ja perheen hoitamiseen, kun miehen tehtävänä on pidetty perheen elättämistä. Mitään sukupuolen älykkyyteen liittyvää syytä en tähän tiedä. On tunnustettava, että naisia on aiemmin pidetty vähemmän älykkäämpinä, mutta tähän lienee syynä se, että heidän ei ole annettu käydä kouluja ja kehittää itseään.

Suomessa ja pohjoismaissa missä sukupuolten välinen tasa-arvo lienee maailmassa parhaalla tasolla, on kehitys ollut huimaa. Naisasialiike, kun on maailmanlaajuisesti vain noin sadanviidenkymmenen vuoden ikäinen, joka alkoi suffrageteista ja jatkui feministisen liikkeeseen, on saanut yllättävän nopeita saavutuksia tässä vuosituhansia vanhassa miesten dominoimassa maailmassa.

Pohjoismaissa syynä tasa-arvon nykyiseen tilanteeseen saattaa olla myös se, että miehet eivät pärjänneet kovissa pohjoisen oloissa ilman naisia. Naiset hoitivat tilan ja talon, kun miehet olivat kalastamassa, ryöstöretkillä, sodassa ja metsästämässä. Maanviljelyssä yksiköt olivat perinteisesti perheviljelmiä, joiden ylläpitäminen ja leivän saaminen vaati kahden aikuisen työpanoksen. Miehillä ei ollut varaa pitää naisia kovin alisteisessa asemassa, koska yksin ei mies olisi pysynyt hengissä. Naisilla on täällä ollut jo hieman etumatkaa sisariinsa muualla maailmassa, mikä ei ollenkaan vähennä heidän saavutuksiaan.

Naiset, jotka nyt ovat päässeet yhteiskunnan ja talouselämän johtopaikoille, ovat joutuneet moneen kertaan todistamaan olevansa parempia kuin miehet, niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Tämä johtuu vanhasta mieskulttuurista ja valtarakenteista. Yleistysten tekeminen pelkästään näiden poikkeuksellisen vahvojen ja määrätietoisten naisten saavutusten perusteella on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Tosin he ovat joutuneet sopeutumaan olemassa oleviin valtarakenteisiin ja kulttuuriin. Seuraavan tai nykyisen nuoremman sukupolven naisten tehtävänä on sitten pyrkiä muuttamaan tätä kulttuuria. Se tulee olemaan pitkä tie sillä vanhojen asenteiden, arvojen ja kulttuurin muuttaminen kohta aina vastarintaa ja kestää yllättävän kauan. Itse en vastusta tätä muutosta vaan yritän siihen sopeutua, mutta systeemi yleensä vastustaa muutosta.

Nämä naiset ovat kuitenkin esimerkillään raivanneet tietä seuraaville sukupolville ja osoittaneet, että naiset pärjäävät siinä missä miehetkin. Ehkä he ovat myös osoittaneet nuoremmille sisarilleen, että pärjätäkseen miesten maailmassa heidän on ollut pakko olla parempia kuin miehet. Näyttääkin siltä, että naiset ovat keskimäärin parempia koulussa, mutta johtuuko tämä miehiä korkeammasta älykkyydestä, vai ahkeruudesta ja näyttämisen tarpeesta. Nuorilla miehillä olisi tässä kohden paljon parannettavaa, sillä maailma, johon he opiskelujensa jälkeen päätyvät, on toinen kuin omalla sukupolvellani.

NIIN SE MAAILMA MUUTTUU ESKOSENI

Kohta ei ole enää jäljellä miehille kuuluvia `läänityksiä`, eikä miehiä enää suosita vain siksi että he ovat miehiä. Joskus on hieman provosoivaan tyyliin todennut.

Kyllä ennen oli paremmin! Aiemmin saattoi luottaa, että kyllä keski-ikäinen, keskiluokkainen, keskivartaloa kehittävä, keskinkertainen valkoihoinen, kokolihaa syövä heteromies pärjää pelkkien em. avujen avulla pakostakin tässä yhteiskunnassa, mutta ei. Nyt ne fiksummat ja koulutetummat nuoret naiset vievät meidän ikiaikaiset läänityksemme. On se niin väärin.”

Nykyään enemmistö korkeakouluopiskelijoista on naisia lähes kaikissa koulutusohjelmissa. Itse olen ammatissani havainnut, että pahin virhe minkä voi tehdä on naiskollegan aliarviointi. Naiset perehtyvät ja valmistautuvat asioihin pääsääntöisesti hyvin huolellisesti ja se pakottaa myös meidät miehet samaan, koska kuka sitä nyt haluaisi hävitä naiselle sen takia, että on itse laiskotellut.

Tässä tilanteessa meillä setä-miehillä on kaksi vaihtoehtoa, joko valittaa asiasta ja surkutella maailman tilaa tai sopeutua uuteen tilanteeseen. Itse olen valinnut jälkimmäisen. Jos me miehet haluamme säilyttää edes jotain meidän ikiaikaisista läänityksistämme, on meidän lopetettava laiskottelu ja työskenneltävä yhtä ahkerasti kuin vanhoja asemiamme kärkkyvät naiset. Näin se maailma muuttuu Eskoseni.

ANTAA TÄMÄ TILANNE MYÖS UUSIA MAHDOLLISUUKSIA

Kun meidät kaikki leimataan yhteen ja samaan hyvin leimaavaan stereotypiaan kuuluviksi vastenmielisiksi yksilöiksi, antaa se myös mahdollisuuden erottua joukosta. Kun oletukset ja mielikuvat meistä keksi-ikäisistä setä-miehistä ovat jo valmiiksi huonot, yllätys on suuri, jos saksalaisen auton kiitävien peltien sisältä ja `machon` ulkokuoren alta paljastuukin jotain muuta kuin lipeväkielinen sovinisti.

Keskustelukumppanin huomioiminen ja aidosti kuunteleminen tai nykyajan muotitermejä käyttäen läsnäolo vuorovaikutustilanteessa on jotain sellaista, mitä setä-mieheltä ei odoteta. Mehän vain jyräämme keskustelukumppanin mielipiteillämme, emmekä kuuntele mitä toinen sanoo. Itse asiassa positiivista huomiota saa pelkästään sillä, että ei kiroile, ei keskeytä toista tai vähättele toisen mielipiteitä.

Jos mies osaa keskustella muustakin kuin autoista, tekniikasta, taloudesta ja työstään, on tämä jo stereotypiasta poikkeamista, puhumattakaan että osaisi vielä pukea tunteitaan sanoiksi tai puhumaan tunteista.

Jos mies vielä jossain määrin tuntee kirjallisuutta, musiikkia ja muita taidemuotoja, eli kulttuuria, on miestä entistä vaikeampaa asettaa valmiiseen lokeroon. Itse olen aina pitänyt lukemisesta ja harrastanut historiaa ja nykyään jonkin verran filosofiaa, eli pyrkinyt sivistämään itseäni ja muistamaan hyvät käytöstavat.

Veljet, ehkä meidänkin on aika tulla ulos luolistamme ja norsunluutorneistamme, muutettava käytöstämme ja osoitettava, että feministien ja metoo -liikkeen stereotypiat ovat kohtuuttomia yleistyksiä.

 

Jari Sotka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Nykyään näkee jo tosi paljon me-too -liikkeen vastaisia kirjoituksia, myös naisten kirjoittamia. Minusta koko liike kääntyy itseään vastaan, eikä vastakkainasettelu auta naisten aemaa. Se, että muistetaan yhtäkkiä 20-30 vuotta vanhoja asioita, joilla yhtäkkiä tuhotaan jonkun maine yhdessä yössä, tuntuu totaalisen absurdilta ja kohtuuttomalta. Nyt riittää -liikkeitä perustetaan ympäri maailmaa. Tässä yksi kirjoitus, tänään lukemani:

https://www.berlingske.dk/opinion/jeg-er-kvinde-og...

Ps. Naisten ja miesten tasa-arvo on tärkeää, en vain usko että tällainen "noitajahti", jossa kuka tahansa voi väittää mitä tahansa, voi edistää tasa-arvoa. Koko kampanja nennyt liian pitkälle.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mainitsit että voimme surkutella tai sopeutua. Melko kapea-alainen ja suppea katsantokanta, heh, ja jos saan sanoa, miehelle tyypillisesti putkiaivoinen. Meillähän on käytännössä rajattomasti muitakin mahdollisuuksia: Idiotismia vastaan voi taistella, sitä ei tarvitse hyväksyä, voit käyttää ironian eri muotoja ja saada asiat näyttämään naurettavilta, voit muuttaa vastapuolen näkökantoja manipuloimalla, kehumalla, perustelemalla paremmin jne. Vain mielikuvitus on rajana keinoille.

Käytin muuten tahallani termiä idiotismi kuvaamaan metoon ja feminismin tiettyjä muotoja, jotka pikemminkin määrittelevät idioottien touhuiluja kuin asialinjalla tapahtuvaa yhteiskunnan parantamista. En suostu alistumaan ja idiotismin arvosteluni loppuu vasta sitten kun rigor mortis on kangistanut leukaniveleni.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Onkohan mussa jotain vikana, olen valkoinen lihaa syövä heteromies mutta silti en tunne että minua kohtaan hyökätään silloin kun tästä ryhmästä puhutaan. Tiedän että vaikka minussa yhdistyvät nämä kaikki ominaisuudet, en kohtele naisia mielestäni epäasiallisesti ja siksi kun valkoista heteromiestä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta tai vastaavasta, ei minun tarvitse nousta takajaloilleni: kyse ei ole minusta vaan jostain urposta joka nyt vain jakaa nämä ominaisuudet kanssani. Yksikään henkilö ei ole käynyt kimppuuni tai syyttänyt minua valkoisesta heteroudestani, sehän olisi rasismia.

Ei ole myöskään minun syytäni mitä muut valkoiset heteromiehet ovat historiassa tehneet, voin vain todeta että he tekivät niin koska olivat sellaisessa valta-asemassa ja se oli väärin. Ei minulla ole mitään maailmantuskaa siitä että olisin syyllinen kolonialismiin kuin ei ole ylpeyttäkään kuulennoista. Se olisi ihan yhtä tyhmää kuin tuntea ylpeyttä jostain jota ei ole itse tehnyt, esim. talvisota tai hyvinvointivaltio Suomi. Joku joka jakoi ominaisuuden "suomalainen" kanssani teki jotain merkittävää, kannattaako siitä ylpeillä sen enempää kuin häpeilläkään? Itselläni ei noihin tekoihin ollut osaa eikä arpaa.

Naisten ja miesten älykkyydestä: naisten ÄO-jakauma on jyrkempi kuin miehillä, eli miehissä on enemmän todella alhaisen älykkyyden yksilöitä mutta myös enemmän neroja kuin naisissa. ÄO-keskiarvot sukupuolten välillä lienevät kutakuinkin tasoissa. En tiedä onko naisten helpompi ilmaista tunteitaan kuin miesten koska heiltä puuttuu machoilukulttuuri jossa tunteiden näyttäminen on heikkoutta, jolloin naiset on monesti yleistetty "tunteiden ohjaamiksi" tms. heikommaksi kuin älykkäitä, rationaalisia miehiä vaikka kyllä minustakin tulee tunnekuohussa hyvin epärationaalinen enkä ajattele asioita järkevästi. Minusta kuitenkin naisten tunteellisuus on asia josta meidän miesten kannattaisi oppia. Jos meillä ei olisi tunteita lainkaan, emme olisi ihmisiä vaan robotteja. Se että tunteistaan voi puhua tai edes tuntea jotain on kuitenkin taito, jota monet eivät välttämättä opi koskaan. Jokainen meistä kuitenkin itkee tai muuten tuntee pahoin joskus, miksi se pitää salata kaikilta? Olisi helpompaa kun asioista voi puhua sekä saada ja antaa tukea kun sitä tarvitsee.

Toimituksen poiminnat