JariSotka O tempera, O mores - Elämän ja alati muuttuvan maailman ihmettelyä

Olenko rasisti? - Erilaisten kulttuurien kotoutuminen Suomeen

"Rasisti", näin minusta totesivat kaksi nuorta siistiä hyvin pukeutunutta maahantulijanuorukaista, kun kieltäydyin tarjoamasta heille pummaamansa tupakkaa. Jäin tätä asiaa sitten miettimään, että olenko suvaitsematon rasisti vai en.

Presidentti Niinistö totesi puheessaan helmikuussa 2016 turvapaikanhakijoista: ".., jokainen joka osaa sanoa sanan "asylum", turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään perustettakaan saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään ja siis jäämään sinne minne väärin perustein tuli."

"Universaalit" ihmisoikeudet ovat suhteellisen nuori ja länsimaissa syntynyt käsite ja käytännössä niitä kunnioitetaan ja noudatetaan vain länsimaisissa yhteiskunnissa, joissa ihmisarvo ei ole mielipidekysymys vaan perustuslaillinen fundamentti. Perinteisissä heimoyhteiskunnissa ja suuressa osin islamilaista maailmaa vallitsee verisiteisiin perustuva hierarkia eikä tasa-arvosta ole kuultukaan.

Suomalaiseen suvaitsevaisuuteen näyttää kuuluvan se, että meidän pitäisi sokeasti hyväksyä toisten kulttuurien erityispiirteet, vaikka ne eivät vastaisi omia arvojamme. Olisihan mahdollista toimia juuri päinvastoin, näin minä ajattelen. Korostettaisiin sitä, että meillä Suomessa noudatetaan länsimaisia ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta, jonka toteuttamista varten koko hyvinvointiyhteiskunta on luotu, emmekä voi lainkaan hyväksyä sellaisia kulttuureja ja kuttuurisia tapoja, jotka alistavat naisia ja lapsia tai ylläpitävät moniavoisuutta ja alkukantaisille heimoyhteiskunnille tyypillisiä kunnian, häpeän ja koston käytäntöjä.

Sen sijaan, että hyväksyttäisiin vieraitten kulttuurien ja uskontojen meille vieraat tavat ja ihmisarvojen loukkaaminen, todettaisiin että Suomeen voi kotoutua vain, jos luopuu tällaisesta yksilöä alistavasta kulttuurista. Se olisi liberaalia länsimaisen katsomuksen vaalimista.

Jos minua näiden ajatusten takia pidätte suvaitsemattomana rasistina, niin sille en voi mitään, mutta näiden arvojen ja ajatusten takana pystyn pystypäin seisomaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Tuskin sinua moni näiden ajatusten takia pitää rasistina. On myös hyvä tiedostaa se, että nuo pari maahantulijanuorukaista eivät varmaan ole tienneet ajatuksistasi yhtään mitään. Saati sitten, että sillä perusteella olisivat päätyneet kuvailemaan sinua tällä kyseisellä sanalla. Moni meistä on kokenut jonkunlaista v*****lua, kun ei olekaan pystynyt tarjoamaan pummaajalle savuja, vaikka ei olisi edes koskaan tavannut maahanmuuttajaa. Itse en ole kyllä tämän jälkeen jäänyt pohtimaan esimerkiksi omaa seksuaalisuuttani. Joka tapauksessa typerää käytöstähän tuommonen on.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kyseiset tupakin pummaajat olivat joko typerän ajattelemattomia, taikka itse vakaumuksellisia rasisteja.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Tuon perusteella et ainakaan ole rasisti vaan terve henkinen ja sivistynyt ihminen, vastaavaa ei voi sanoa niistä jotka sinua rasistiksi sanovat.

Ikävä kyllä monien mielestä hyvin käytöstapojenkin vaatiminen on nykyään rasismia, mutta toki vai jos niitä vaatii tietyiltä alueilta tulleilta tahi tietyn taustan omaavilta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos minua näiden ajatusten takia pidätte suvaitsemattomana rasistina, niin sille en voi mitään, mutta näiden arvojen ja ajatusten takana pystyn pystypäin seisomaan."

Ajatuksesi eivät tee sinusta rasistia, eivät ainakaan nämä ajatukset, jotka on varsin oikeita ajatuksia.
Toki presidenttikin on ajatuksineen oikeassa.

Muutenkaan ajatukset eivät tee ihmisestä rasistia, teot tekevät rasistin ja yksi rasististen tekojen muoto on rasistiset vihapuheet.

Maahanmuuttajan pitäisi toki hyväksyä uudet tavat ja asenteet tullessaan maahan ja niitä pitäisi noudattaa, mutta se ei käy kädenkäänteessä. Onko heille edes tehty selväksi että asenteiden pitää muuttua, ainakin siksi aikaa kun he ovat Suomessa?

Lisäksi pitäisi olla selvä asia ettei sellaisten yhteisöjen muodostuminen Suomen alueen sisällä ole sallittua mikä ei kunnioita Suomessa vahvistettuja lakeja. Tällaisen vaarallisen kehityksen torjuminen on viranomaisten tehtävä.

Tähän mennessä kaikki mitä blogisti on tässä blogissaan sanonut on ok., ei siis mitään rasistista. Ei myöskään tasavallan presidentin puheissa ole mitään rasistista.

Rasismin raja menee siinä millaisen tavan ja linjan perussuomalaisten rasistisiipi, nukyisin siis koko perussuomalainen puolue, on ottanut retoriikassaan, puhuessaan maahanmuuttajista ja maahanmuutosta.

Perussuomalaisten retoriikka on enimmäkseen rasistista vihapuhetta. Se ei useimmiten ole lainvastaista vihapuhetta, mutta sellaisen puheen pitäisi olla lainvastaista. Lainvastaiseksi voidaan tällä hetkellä tulkita vain tietyntyyppinen vihapuhe, muu vihapuhe, suurin osa siitä, on täysin laillista ja sitä esiintyy jokapaikassa, myös täällä, erityisesti juuri täällä, siis US:ssa.

Kaikki persut eivät suinkaan itse näitä vihapuheita harrasta, mutta kaikki persut yhdessä kannattavat näitä puheita ja he puolustavat yhdessä vihapuhujia.

-----------------------

Maahanmuuttajilta voi kyllä vaatia asennemuutosta ja ennenkaikkea lakien noudattamista, mutta kyllä suvaitsevaisuuttakin heitä kohtaan toisaalta tarvitaan. Ennenkaikkea ei saa tuomita kaikkia maahanmuuttajia joidenkin yksilöiden tekojen perusteella. Se on nimittäin rasismia, juuri se on sitä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kaikki tämä rasismivouhotus vain haittaa ihmisten kotoutumista. Ihmisille luodaan käsitys, että kaikki heidän ongelmansa johtuu kantaväestön rasismista, jopa se, että heille ei tarjota tupakkaa.

Iso vastuu tästä on maahanmuuttajien parissa työskentelevillä ihmisillä, sekä medialla, jonka olisi syytä miettiä onko tämä jatkuva rasisminvastainen kampanjointi järkevää.

Joka kerta kun bussi ei pysähdy tumman pojan kohdalla pysäkille, ei johdu siitä, että kuski olisi rasisti. Eikä siihen tarvitse presidentin tulla päsmäröimään. Myös valkoiset voivat jäädä pysäkille, jos eivät vinkkaa tarpeeksi selkeästi bussia pysähtymään, tai siksi - kuten allekirjoittanut - että oli väärällä puolella tietä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Rasismista on tullut haukkumasana, jota käytetään herkästi kaikista maahanmuutosta hiukankin kriittisiä näkemyksiä esittävästä tai maahanmuuttajan kanssa jostakin asiasta eri mieltä olevasta. Sitä vastaa kekkosaikana käytetty termi "neuvostovastainen". Sillä sai vastapuolen hiljaiseksi, samoin kuin rasisti-herjallakin.

Jos blogisti olisi sanonut pojille, että hänellä ei ole tupakkaa tai että hän ei tarjoa kenellekään, hän olisi osoittanut, miten väärässä herjaajat olivat.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#6 Ongelma on pahempi, rasismista on tullut ”vähemmistöille” vallankäytönväline, jolla on mahdollista saada itselleen kuulumattomia oikeuksia. Rasismi tuli Suomeen 90-luvun alussa ”pakolaisten ” mukana, koska he ymmärsivät sen mahdollisuudet. Jos ihminen saapuu maahan rasistisesta, suvaitsemattomasta, uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia polkevasta yhteiskunnasta, miten hän toimii, kun huomaa, että täällä voi toimia omien arvojensa mukaan? Siis olla etuoikeutettu. On joskus huvittavaa kuunnella näiden puheita rasismista, kun he seuraavaan hengenvetoon nälvivät suomalaisia rasisteiksi, kuitenkin he asuvat ja elävät suomalaisten kustannuksella ja saavat palkkaa jostain käsittämättömästä tyhjäntoimittajan virasta, joka ei ilmeisesti sisällä muuta, oman kansanryhmän etuuksien valvomista. Rasismi ei häviä puolen maailman matkalla sivistyksen pariin, On omituista, että Eurooppalaisia arvoja puolustamassa ovat kaikenkarvaiset, fasistit, etnofasistit, natsit, kommunistit ja täysin pihalla olevat idealistit.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ensimmäiset tulijat saapuivat junalla Moskovasta. TV-uutiset oli saatu paikalle kuvaamaan tulijoiden saapumista. Tyylikkäät somalinaiset astuivat nilkkoihin asti ulottuvissa upeissa turkeissaan asemalaiturille.
Ylen TV:n ”vastaanottokomitea” oli paikalla kuin valtiovierailulla ikään. Tämä oli täysin ymmärrettävää, kun oli sentään kysymys Somalian entisen presidentin Siad Barren merkittävistä kannattajista. He kuuluivat Somalian sosialistiseen vallankumouspuolueeseen.

Tämä ei ole rasistinen vihakirjoitus, vaan se on puhdasta faktaa. Dokumentti löytyy varmasti vielä Ylen arkistoista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#29
Epäluuloinen suhtautuminen kaikkeen vieraaseen - ihmisiin, kulttuureihin, uskontoihin, rotuihin... - kuuluu ihmisluontoon. Eurooppalainen sivistys on pyrkinyt sitä kitkemään pois. Ei ole kuitenkaan ihme, jos siinä horjahdetaan välillä ylilyönteihin. Tämä kaikki pitäisi myöntää, eikä sulkea silmiä ilmiöltä kenenkään tai minkään osalta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nykyisin myös lainsäädäntöön perustuvia pakkokeinoja toteuttavat poliisit ja sosiaaliviranomaiset saavat tahallaan asioita ymmärtämättömiltä maahanmuuttajilta kuulla olevansa rasisteja ihan vain päivittäistyötä tehdessään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Rasisti ei ole pelkästään haukkumasana, vaan matun tai mamun viljelemä taikasana, jolla voidaan hankkia mm. monenlaisia sosiaalisia ym. etuisuuksia viranomaisissa.

Matu (maahantunkeutuja) on henkilö, joka on tullut maahan joko ilman papereita tai väärennetyillä papereilla. Mamu (maahanmuuttaja) on taas asialliset matkustusasiakirjat omaava henkilö.

Blogista ei käy selville, mihin kategoriaan nämä pummit saattaisivat kuulua. Hyvä pukeutuminen on ollut kylläkin jo vuosikymmeniä merkki somalitaustaisesta henkilöstä. Heillä tuntuu olevan pukeutumisesta päätellen rahaa riittämiin. Ylimielisyys tuntuu kuuluvan oleellisena osana käyttäytymiseen kantaväestöä kohtaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"'Rasisti', näin minusta totesivat kaksi nuorta siistiä hyvin pukeutunutta maahantulijanuorukaista, kun kieltäydyin tarjoamasta heille pummaamansa tupakkaa."

- Jos tuo on koko totuus, ei syytöstä rasismista todellakaan tarvitse ottaa vastaan.

- Jos tupakkaa samalla hetkellä samalta henkilöltä järjestyi toisaalle, ja varsinkin jos se toinen tupakkapummi kuului syntyperäiseen suomalaisväestöön, on asetelma monimutkaisempi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos tupakkaa samalla hetkellä samalta henkilöltä järjestyi toisaalle, ja varsinkin jos se toinen tupakkapummi kuului syntyperäiseen suomalaisväestöön"

Ei tuokaan vielä tee rasistia koska se toinen voi olla tuttava tai ainakin osaa käyttäytyä paremmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ei tuokaan vielä tee rasistia", ja tähän viittasinkin siteeraamasi virkkeen lopussa. Teit mediapolitiikkaa katkaisemalla lainauksen mielivaltaisesta kohdasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Et väittänyt vaihtoehtoakaan vapaaksi rasimista vaan pelkästään monimutkaisemmaksi. Tuolla tavalla voi rasismia nähdä missä vain.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Maahantulijoille opetetaan että olemme rasisteja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jaa no, toiset oppii, toiset ei, kantaväestöstäkin. Ajelin tuossa eilen illalla Mäkelänkadulla. Valot vaihtuivat Koskelantien risteyksessä punaiseksi (ei siis vasta keltaiseksi) ja edellä ajava painoi kaasua. Siitä meni läpi iloisesti. Viereisellä kaistalla hieman punaisia päin ajanutta edellä ollut oli löytänyt autostaan jarrupolkimen ja pysähtyi valoihin. Kun liu'uin siihen viereen, totesin sääntöjä noudattaneen olevan ainakin väristä päätellen jonkun sortin matu, todennäköisesti jostain Saharan eteläpuolelta. Tai saattoihan hän olla ihan syntyperäinen suomalainenkin.

Punaisia päin ajaneen kansallisuutta en ryhdy pelkän niskatuen ja tupeen värin perusteella arvelemaan. Suomen rekkarissa auto kuitenkin oli.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Suomen rekkarissa auto kuitenkin oli."

Mikähän maan rekkareissa luulet Suomessa oleskelevien matujen ajelevan?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #36

Etusivu uusiksi: "MAMU AJOI PUNAISIA PÄIN!!!" Kyllä tähän maahanmuuttoon pitäisi joku roti saada. Ei Suomessa ennen ajettu punaisia päin, eihän? Voi hellanlettas sentään...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #37

Luepas uusiksi, ellen tulkinnut kommenttiasi väärin. Sinänsä tuo otsikko tietenkin sopisi oikein hyvin vaikka Suomen Uutisiin tai Uuteen Mediaan...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #36

Enhän tehnytkään johtopäätöksiä punaisia pain ajaneen kansallisuudesta. Jos kuitenkin rekkari olisi ollut EI-suomalainen, kyse olisi TUSKIN ollut kantaväestöstä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinhän Laura Huhtasaari väitti, että häntä olisi sylkäisty Helsingin Fredrikinkadulla. Ei kauhean uskottavaa sekään. Näitä juttuja käytetään yleensä yhden ääriryhmän propagandassa.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ääriryhmiin kuuluville kaikki muu tuntuu ääriryhmien propagandalta paitsi oma aate.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Juu, meinasin todeta ihan samaa. Täälläkään nämä äänekkäimmät vihapuheet ei kohdistu maahanmuuttajiin, vaan persuihin, ja ihan kantisten toimesta. Osa vihervasemmistosta alkaa olla arvoiltaan absoluuttisesti huomattavasti enemmän poliittisesti ääriainesta, verrattuna vaikka persujen politiikkaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mikäs siinä nyt epäuskottavaa oli? Kun anarkistimarkot eivät koskaan muutenkaan käy aggressiivisiksi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No eivät ainakaan minulle ole käyneet.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #19

No sittenhän sellaista ei voi tapahtua.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eipä sitä täällä somessa määritellä, kuka on rasisti ja kuka ei. Nimitellä voi varsin kevyin perustein.

Satuin osumaan päivänä muutamana markettiin, jossa oli tilanne päällä. Suomalainen, isohameinen naishenkilö oli juuri jäänyt kiinni helmoihinsa kätketyistä tuotteista. Marketin vartijalle hän kirkui vain suoraa huutoa, rasisti, rasisti...

Jokainen meistä tuntee sisimmässään mihin kastiin kuuluu. Onko rasisti vai suvakki vai jotain siltä väliltä.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

No kai osoitit kansalaisaktiivisuutta ja solidaarisuutta isohameiselle syrjinnän kohteeksi joutuneelle?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tietenkin. Purin vartijaa nilkkaan.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Australia on käsitellyt aihetta vuosikymmeniä. Heillä on asenne, että: jokaiselle reilu meininki. Riippuu siis yksilostä itsestä, ei ihonväristä tai esim. maasta, josta tulee, vain henkilostä, kuinka häneen suhtaudutaan. Kulttuurien erilaisuus toimii hämmästyttävän hyvin, eikä ns. länsimaalaista Anglo-Australialaista kulttuuria ole todellakaan hävitetty. Vaatii jatkuvaa keskustelua aiheesta yms. Eivät anna "vähemmistojen hyppiä nenille".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jaa, kenen rasisti-huutelusta oikeastaan pitäisi välittää vähääkään?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Näinä maahanmuuton ja sen ympärillä vellovan keskustelun aikoina pitää olla hemmetinmoinen pokka, jos kykenee sivuuttamaan yllättäen töräytetyn syytöksen rasismista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

""Rasisti", näin minusta totesivat kaksi nuorta siistiä hyvin pukeutunutta maahantulijanuorukaista, kun kieltäydyin tarjoamasta heille pummaamansa tupakkaa."

Olivat siis oppineet suomalaisia tapoja jo aika pitkälle: tupakan pummaaminen, siististi pukeutuminen, ja vieläpä suomenkielinen huutelu. Miksi muuten kieltäydyit tarjoamasta tupakkaa?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «todettaisiin että Suomeen voi kotoutua vain, jos luopuu tällaisesta yksilöä alistavasta kulttuurista. Se olisi liberaalia länsimaisen katsomuksen vaalimista.»

Juuri toisessa ketjussa lähdettiin keskusteluun siitä, mitä maahanmuuttajilta, pakolaisilta tai kansalaisilta voidaan vaatia. Laitan pohdintani myös tähän.

Esimerkiksi kansalaisuuden osalla voitaisiin edellyttää kansalaisuusvalaa. Sellainen on käytössä monissa Euroopan maissa, sekä Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa.

Monille vala toki ei merkitse mitään, vain sanoja jotka pitää sanoa. Monille muille se kuitenkin merkitsee paljonkin. Kun vala on annettu, kaikki tietävät henkilön antaneen sen ja odottavat hänen pitävän siitä kiinni. Samalla henkilö ei voi kiistää sitä, mitä yhteiskunta häneltä odottaa.

Vala voitaisiin ehkä räätälöidä myös henkilön uskontokunnan mukaan; uskonnottomille juhlallinen vakuutus, kristityille jokin kaikkivaltiaan nimeen ja muslimeille sitten Allahin tai Muhammedin nimeen.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen kansallisuusvala saattaisi olla joillekin vaikea, sikäli että siinä vannotaan olla olematta lojaali millekään ulkomaalaiselle valtiolle tai hallitsevalle taholle. Tämä epäilemättä voi aiheuttaa ongelman teokraattisen maan uskossa olevalle kansalaiselle, jos se valtion pää on myös uskonnon pää. (Mitenköhän se päteen esim. Paaviin...) Vala sisältää myös kohdan "so help me God", joka selvästi syrjii uskonnottomia. Myös mm. Britannian kansalaisuusvala täytyy vannoa Jumalan nimeen.

Asiaa voi ajatella aina vastakkaisen asetelman kautta. Voisiko ajatella, että jos Suomalainen hakee turvapaikkaa jostain muslimimaasta, olisi kohtuullista vaatia vaikkapa shadadan lausumisen? "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä."

Tämä siis koskien kansallisuutta. Turvapaikanhakijoiden, turistien ja muiden maassa vierailevien ja oleskelevien kannalta erilaisten valojen edellyttäminen olisi erillinen aiheensa. Esimerkiksi tällä hetkellä Yhdysvallat vaatii pakolaishaastatteluissa vannomisen Jumalan nimeen. Kyse on siis vannomisesta, että annetut tiedot ovat tosia. ISIS-kahjolle voisi olla vaikea vannoa käsi Koraanilla, että ei ole ISIS:n jäsen.

Tiivistelmä: Olisiko syytä ja perustuslain mukaista ottaa käyttöön vala tai juhlallinen vakuutus maahanmuuton eri vaiheissa: 1) hakemusten käsittelyssä niiden oikeellisuuden varmentamiseksi, 2) oleskeluluvan edellytyksenä, 3) kansallisuuden edellytyksenä. Missä muodossa vala tehokkaimmin ajaisi tarkoitustaan ja missä muodossa se olisi perusoikeuksen kannalta ongelmallinen?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Huvittavaa tai oikeastaan surullista kuinka väärin täällä halutaan tulkita ja osin vesittää lyöden leikiksi asiallinen ja selkeä kannanotto tämän ajan yhteen kipeimpään yhteiskunnalliseen ongelmaamme.

Kommentoijat tarttuvat sanaan "rasismi" ja puivat sitä, kun - mielestäni -blogistin sanoma on aivan toisaalla: Tuo sanoma käy ilmi alla olevasta pitkähköstä lainauksesta. Lukekaa erityisesti kaksi viimeistä kappaletta.
-----
"Suomalaiseen suvaitsevaisuuteen näyttää kuuluvan se, että meidän pitäisi sokeasti hyväksyä toisten kulttuurien erityispiirteet, vaikka ne eivät vastaisi omia arvojamme. Olisihan mahdollista toimia juuri päinvastoin, näin minä ajattelen. Korostettaisiin sitä, että meillä Suomessa noudatetaan länsimaisia ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta, jonka toteuttamista varten koko hyvinvointiyhteiskunta on luotu, emmekä voi lainkaan hyväksyä sellaisia kulttuureja ja kuttuurisia tapoja, jotka alistavat naisia ja lapsia tai ylläpitävät moniavoisuutta ja alkukantaisille heimoyhteiskunnille tyypillisiä kunnian, häpeän ja koston käytäntöjä.

Sen sijaan, että hyväksyttäisiin vieraitten kulttuurien ja uskontojen meille vieraat tavat ja ihmisarvojen loukkaaminen, todettaisiin että Suomeen voi kotoutua vain, jos luopuu tällaisesta yksilöä alistavasta kulttuurista. Se olisi liberaalia länsimaisen katsomuksen vaalimista.

Jos minua näiden ajatusten takia pidätte suvaitsemattomana rasistina, niin sille en voi mitään, mutta näiden arvojen ja ajatusten takana pystyn pystypäin seisomaan."
-----
Tarttumalla blogistin johdantona aiheeseen käyttämään tilannekuvaukseen ja siinä olleeseen rasisti-sanaan, täällä - täysin asiaan kuulumattomasti - vedettiin mukaan Persut ja Laura Huhtasaari. Puuttuu vain eräs kirjakauppiaan komentti henk. kohtaisine persuvihoineen.
Joskus voisi lukea blogin tekstin, pysyä asiassa ja ottaa kantaa siihen mistä blogisti kirjoittaa - ei nostamalla omia poliittisia vihankohteitaan jokaiseen blogiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos ja kun bloggaaja on halunnut tiivistää viestiään tekstin otsikkoon, ei kannanottoa rasismiin ja rasistisuuteen voi pitää "väärin kommentointina".

Kysymysmerkillä varustettu otsikointi yleensä on siinä mielessä epäonnistunut, että se houkuttelee vastaamaan kysymykseen saman tien ja jättämään kirjoituksen lukematta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rasisti, rasisti -huutelijoiden kanssa tuskin pystyy kovin paljoa järkevästi kommunikoimaan, mutta näin siististi sisätiloissa voi ainakin esittää kysymyksen heille:
- Jos huutelunne kohteella olisi sama ihonväri kuin teillä, huutelisitteko samalla tavalla?
Jos sitten vastaus olisi oletuksenkin mukaan "Emme tietenkään.", niin jatkossa voisi kysyä:
- Kukaa siis tässä on se rasisti?

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Ihan ensimmäisenä sanottakoon, että ei, tuo ei tee sinusta rasistia.

"Korostettaisiin sitä, että meillä Suomessa noudatetaan länsimaisia ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta, jonka toteuttamista varten koko hyvinvointiyhteiskunta on luotu, emmekä voi lainkaan hyväksyä sellaisia kulttuureja ja kuttuurisia tapoja, jotka alistavat naisia ja lapsia tai ylläpitävät moniavoisuutta ja alkukantaisille heimoyhteiskunnille tyypillisiä kunnian, häpeän ja koston käytäntöjä."

Olen ihan samaa mieltä. Tätä mieltä lienee kaikki muutkin "suvakit". Emme tarvitse yhtään voimaa, joka vie Suomea kehityksessä taakse päin, tuli se sitten Lähi-Idästä muslimin ajatuksena tai äärioikeistolaisessa/perussuomalaisessa väkivallan hyväksymisessä. Kaikelle on oltava jyrkkä ja laitettava stoppi. Emme voi kutenkaan alkaa tuomitsemaan ihmisiä syntymäpaikan perusteella, mutta voimme tuomita heidät aatteidensa ja toimiensa perusteella.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Voidaanko EU:ta pitää rasistisena järjestönä jos sen ylin päällikkö, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut elokuussa 2016, että kansallisvaltiot ja kansallismielisyys ovat kaikista pahin uhka EU:lle. Ja että kansallisvaltiot pitäisi lakkauttaa? Aika erikoista ajattelua tälle EU-"rauhanjärjestölle"!

Toimituksen poiminnat