Olenko rasisti? – Erilaisten kulttuurien kotoutuminen Suomeen

"Rasisti", näin minusta totesivat kaksi nuorta siistiä hyvin pukeutunutta maahantulijanuorukaista, kun kieltäydyin tarjoamasta heille pummaamansa tupakkaa. Jäin tätä asiaa sitten miettimään, että olenko suvaitsematon rasisti vai en.

Presidentti Niinistö totesi puheessaan helmikuussa 2016 turvapaikanhakijoista: ".., jokainen joka osaa sanoa sanan "asylum", turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään perustettakaan saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään ja siis jäämään sinne minne väärin perustein tuli."

"Universaalit" ihmisoikeudet ovat suhteellisen nuori ja länsimaissa syntynyt käsite ja käytännössä niitä kunnioitetaan ja noudatetaan vain länsimaisissa yhteiskunnissa, joissa ihmisarvo ei ole mielipidekysymys vaan perustuslaillinen fundamentti. Perinteisissä heimoyhteiskunnissa ja suuressa osin islamilaista maailmaa vallitsee verisiteisiin perustuva hierarkia eikä tasa-arvosta ole kuultukaan.

Suomalaiseen suvaitsevaisuuteen näyttää kuuluvan se, että meidän pitäisi sokeasti hyväksyä toisten kulttuurien erityispiirteet, vaikka ne eivät vastaisi omia arvojamme. Olisihan mahdollista toimia juuri päinvastoin, näin minä ajattelen. Korostettaisiin sitä, että meillä Suomessa noudatetaan länsimaisia ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta, jonka toteuttamista varten koko hyvinvointiyhteiskunta on luotu, emmekä voi lainkaan hyväksyä sellaisia kulttuureja ja kuttuurisia tapoja, jotka alistavat naisia ja lapsia tai ylläpitävät moniavoisuutta ja alkukantaisille heimoyhteiskunnille tyypillisiä kunnian, häpeän ja koston käytäntöjä.

Sen sijaan, että hyväksyttäisiin vieraitten kulttuurien ja uskontojen meille vieraat tavat ja ihmisarvojen loukkaaminen, todettaisiin että Suomeen voi kotoutua vain, jos luopuu tällaisesta yksilöä alistavasta kulttuurista. Se olisi liberaalia länsimaisen katsomuksen vaalimista.

Jos minua näiden ajatusten takia pidätte suvaitsemattomana rasistina, niin sille en voi mitään, mutta näiden arvojen ja ajatusten takana pystyn pystypäin seisomaan.

 

JariSotka
Helsinki

Kirjoittaja on helsinkiläinen lakimies ja MBA, jota kiinnostaa ammatillisten asioiden lisäksi historia, länsimaisen kulttuurin kehitys, talous ja yhteiskunnalliset asiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu